Течливост в цифри
Новини

Течливост в цифри

Уважаеми клиенти,

Съвсем скоро температурата на околната среда ще се понижи. Това задължително ще окаже влияние на вискозитета на маслото. При ниски температури вискозитета на маслото се увеличава.

Увеличението не е проблем, ако сме спазили препоръките на производителя. В случай, че по свое усмотрение не сме ги спазили и от SAE 5W-30 сме преминали на SAE 5W-40 (защото колата е стара, защото колата е на много километри, защото същата има разход на масло и т.н.), то вече имаме проблем.

Най-голямото износване на двигателя се получава при студен старт. Това износване можем да го сведем до минимум с подходящото масло. Подходящо според производителя! Ето една съпоставка в цифри:

Сравнените продукти са Vx 500 SAE 10w-40, Vx 600 SAE 5w-40 , Vx 1000 Le SAE 5w-30 , Lube GDI 5w30

Тези данни са с мерни единици cSt (Centistokes)

Съпоставяйки плътността на четири различни масла можем съвсем нагледно да видим каква е и ще е разликата при различни температури. Вижда се, че понякога тя може да бъде и е в пъти! Именно заради това трябва да сме изключително внимателни , когато решаваме да ползваме по-гъсто масло.

Друг малко познат факт е, че вискозитетите варират. В таблицата виждаме две масла с вискозитет SAE 5W-30 и различна течливост при различните температури. Това следва да покаже, че маслото не е просто вискозитет. Не е редно да “хванем” просто някакво 5W-30 или 5W-40. Зад тези цифри стоят стандарти, спецификации, технически документ с важна информация и т.н.

Затова екипът ни е на Ваше разположение в работно време да отговори на всички Ваши въпроси по темата. Също така може да ползвате и Продуктовия съветник .