Новини

Обслужване на двигатели при американски и канадски коли

Уважаеми клиенти, 

все по-често се срещат автомобили произведени за Канада и Америка на българския пазар. Именно в тази връзка са следващите редове.

Колите внесени от Америка и Канада са с уточнен вискозитет на капачката за наливане на масло.

Но много често клиентите се чудят дали да спазят тази препоръка. Съмненията предимно са породени от фактора климат. Най-популярните разсъждения са “Там е много студено”, “Там климата е друг”, ” Тук лятото при 40° C  какво ще стане с това масло?” и още, и още. Всъщност двигателните масла са химичен продукт. Те са предвидени да са устойчиви на температурни амплитуди. В техническия документ на всяко едно от тях има показател ” Пламна температура”  (обикновенно е над 200° C)  и “Температура на течливост” (обикновенно под -35° C). Още повече автомобилните производители са запознати с плътността на маслата, определянето на вискозитетите и стандартите не е случайно.

Другата важна подробност е, че втората цифра при изписването на вискозитета не е пряко свързана с температурата на околната среда!!! Тя е кинематичен вискозитет на маслото при 100 ° C.

И не на последно място малко цифри: Ню Йорк -46.7° C/ + 42.2° C  Орегон -48° C/ +48° C Аризона -40° C/ +52° C  Южна Дакота -50° C/ +49° C  

София -31.2° C/ +41° C   Плевен  -29.3° C/ +44° C  Пловдив -31.5° C/ +45° C               Варна -24.3° C/+41° C

В заключение можем да обобщим, че би било добре да се спазва препоръката на производителя. Нито климата, нито пробега, нито годините променят изискванията за даден двигател.

 

 Екипът ни е на Ваше разположение  да отговори на всички Ваши въпроси по темата. Също така може да ползвате и Продуктовия съветник .