Новини

Какво представлява Noack Test и защо е важен?

Уважаеми клиенти, 

Методът ASTM* D-5800 Noack Volatility е разработен за оценка на устойчивостта на маслата при високи температури чрез измерване на изгубеното количество вследствие на изпарение при определени условия.

Процесът на измерване включва следните стъпки:

Подготовка на пробата: Предварително се измерва определено количество масло за тестване.

Нагряване на маслото: Маслото се нагрява до определена температура, обикновено около 250-260°C в продължение на 60 минути. Тази температура е представителна за условията, които маслото може да изпита в двигателите на автомобили при интензивна експлоатация.

Изпарение: Нагрятото масло се изпарява в контролирана среда. Обикновено се използва постоянен въздушен поток върху нея.

Измерване на изгубеното количество масло: Количеството на изгубеното масло се измерва и се изразява като процент от общото количество масло, използвано за теста.

Резултатът от теста на Noack показва колко масло е изпарено при високи температури и отразява устойчивостта на маслото при екстремни условия на топлина. Колкото по-нисък е процентът, толкова по-добре, тъй като това показва устойчивост на термичен разпад и летливост на маслото. Например граничната стойност за да бъде едно масло стандартизирано по ILSAC GF-6 е 15%, ACEA и dexos® на GM определят максимална граница на волатилност на Noack от 13%. 

Тестът на Noack е важен показател за производителите на моторни масла, позволявайки им да оптимизират формулите си за постигане на по-добри резултати в реални условия на употреба.

*American Society for Testing and Materials
Американското дружество за тестване и материали, известно като ASTM International, е организация, която публикува стандарти за производство и тестване в различни индустрии. Тези стандарти обхващат множество материали, системи и продукти, за да насърчат последователността и безопасността сред производителите.

 

 

 Екипът ни е на Ваше разположение  да отговори на всички Ваши въпроси по темата и не само!